Brokula - povrće puno vitamina i antioksidansa najviše svojih hranjivih tvari gubi dugim kuhanjem na jakoj vatri. Najbolje ju je kuhati na pari i to samo par minuta...
Dugim kuhanjem povrće gubi hranjive tvari koje ostaju u vodi. Tako da, osim ako nemate namjeru raditi povrtnu juhu ili smoothie, povrće kratko kuhajte na laganoj vatri, ili još bolje na pari.
Dugim kuhanjem povrće gubi hranjive tvari koje ostaju u vodi. Tako da, osim ako nemate namjeru raditi povrtnu juhu ili smoothie, povrće kratko kuhajte na laganoj vatri, ili još bolje na pari.
Već neko vrijeme poznati kuhari napominju kako povrće zadržava najviše hranjivih tvari kratkim kuhanjem ili još bolje kuhanjem na pari, ali dolaskom sunčanih dana, mnogi će se okrenuti laganijoj ljetnoj kuhinji i uvesti različito povrće i voće u kuhinju misleći da će kuhanjem izvući najbolje iz ove zdrave hrane.
Znanost pripreme brokule
Istraživanje provedeno 2011. godine pokazalo je da način kuhanja ovog povrća direktno utječe na sadržaj hranjivih tvari i antioksidansa koje možemo pronaći u brokuli. Brokula je jedno od rijetkih povrća koje je jako osjetljivo na kuhanje.
- Ako se kuha više od par minuta, antioksidansi u brokuli se neće moći boriti protiv kancerogenih utjecaja iz okoliša. A ako ste baš zato odlučili jesti brokulu, zaboravite na vitamine, tablete i slično, prava brokula je puno veći izvor hranjivih sastojaka - piše u rezultatima istraživanja.
Brokula će zadržati najviše hranjivih tvari ako ju pripremate parenjem. Pri kuhanju, brokula gubi puno vitamina B i C.
Izvor: 24sata
Primjedbe
Objavi komentar