Češnjak ili bijeli luk - SPAS ZA VAS


Dobrobiti češnjaka


Češnjak (bijeli luk, lat. - allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, koja je poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava.
Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje.
Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već preko 5000 godina.
Izgleda da su Egipćani prvi počeli uzgajati ovu biljku koja je igrala važnu ulogu u njihovoj kulturi.
Češnjak su Egipćani smatrali svetom biljkom, a pronađen je u grobnicama faraona.
Znali su i za ljekovita svojstva češnjaka – davali su ga robovima da povećaju njihovu snagu i otpornost na bolesti.
O ljekovitim svojstvima bijelog luka jako su dobro znali drevne Grci i Rimljani, čiji su atleti jeli češnjak prije sportskih natjecanja.
Prije nego što su krenuli u rat, grčki i rimski vojnici su konzumirali češnjak da bi povećali izdržljivost i otpornost na bolesti
U 6 stoljeću češnjak se počeo uzgajati u Kini i Indiji, gdje je poznat zbog svojih terapeutskih svojstava.Kasnije, bijeli luk se proširio i u druga područja svijeta.
Već stotinama godina češnjak je omiljena biljka mnogih naroda zbog okusa i svog ljekovitog djelovanja. 

Kako češnjak utječe na zdravlje

Zbog svojeg jedinstvenog sastava, češnjak povoljno utječe na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora.
Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje češnjaka regulira tlak i razinu kolesterola i šećera u krvi.
Studije također potvrđuju da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka.

Kardiovaskularne bolesti
Brojna istraživanja češnjaka potvrđuju da ova biljka igra važnu ulogu u zdravlju našeg kardiovaskularnog sustava.
Češnjak štiti krvne stanice i žile od upalnih i oksidativnih procesa.
Oštećenje krvnih žila visoko reaktivnim molekulama kisika je ključni faktor koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt i aterosklerozu.
Oksidativno oštećenje također uzrokuje nepoželjne upale i oksidativni stres koji povećava rizik od začepljenja krvnih žila.
Jedinstveni sastav češnjaka koji sadrži cijeli niz sumpornih spojeva, štiti od oksidativnog stresa i upala.
Lista spojeva sumpora u češnjaku:
  • alliin
  • allicin
  • allixin
  • allyl polysulfides (APS)*
  • diallyl sulfide (DAS)
  • diallyl disulfude (DADS)
  • diallyl trisulfide (DATS)
  • N-acetylcysteine (NAC)
  • N-acetyl-S-allylcysteine (NASC)
  • S-allylcysteine (SAC)
  • S-allylmercaptocysteine (SAMC)
  • S-ethylcysteine (SEC)
  • S-methylcysteine (SMC)
  • S-propylcysteine (SPC)
  • 1,2-vinyldithiin (1,2-DT)
  • thiacremonone

Češnjak također utječe na razinu triglicerida i općenito, kolesterola u krvi.
Osim toga što štiti naše krvne sudove od začepljenja, češnjak sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, zahvaljujući jednom posebnom sastojku koji se zove ajoen.
Vrlo impresivna je sposobnost bijelog luka ka smanjenju krvnog tlaka.
Pretpostavlja se da alicin u sastavu češnjaka blokira aktivnost angiotensina, što sprečava nepoželjnu kontrakciju krvnih žila i rast krvnog tlaka.
Ljekovito djelovanje češnjaka na kardiovaskularni sustav je također povezano sa visokim sadržajem vitamina C, vitamina B6, selena i mangana.

Antiupalna svojstva češnjaka


Ne samo krvožilni sustav može imati koristi od anti-upalnih svojstava češnjaka. Uvodna istraživanja su pokazala da češnjak pozitivno djeluje i na koštani, mišićni i dišni sustav.
Dialil sulfid  i tiakremonon u sastavu bijelog luka pokazuju antireumatska svojstva. Češnjak je također izazvao poboljšanja kod upala uzrokovanih alergijama.
Druga istraživanja koja povezuju gojaznost s upalnim procesima u organizmu, potvrđuju da spojevi sumpora, koji sadrži češnjak, mogu sprečiti upalne procese koji potiču formiranje stanica masti.

Antibakterijska i antivirusna svojstva češnjaka


U povijesti medicine,antibakterijska i antivirusna svojstva češnjaka su legendarno poznata.
Češnjak i njegovi sastojci su podvrgnuti brojnim istraživanjima da bi se dokazalo njihovo djelovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima.  Njegovo antimikrobno djelovanje također uključuje gljivice i parazite.
Jedan od sastojka češnjaka - ajoen - pokazao se posebno učinkovitim u liječenju gljivice candida albicans.
Nedavna istraživanja češnjaka potvrdila su njegovo djelovanje na bakteriju Pseudomonas aeruginosa, kao i na mnoge druge bakterije.
Posebno zanimanje liječnika izaziva djelovanje češnjaka na bakterije rezistentne na moderne antibiotike.


Prevencija raka
Istraživanja potvrđuju da ova biljka ima značajna antikancerogena svojstva.
Redovito konzumiranje većih količina češnjaka  značajno smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka.
Umjereno konzumiranje ove namirnice može poslužiti za prevenciju samo dvije vrste raka - rektuma i bubrega.
Takva razlika između "pojačanog" i "umjerenog" unosa češnjaka pokazuje da radi efikasne prevencije raka je ipak potrebno konzumirati veće količine ove namirnice, u čemu mogu pomoći kapsule ili tablete češnjaka.

Kako konzumirati češnjak

Da biste iskoristili ljekoviti potencijal češnjaka, zgnječite ga ili ga sitno narežite. To pospješuje oslobađanje posebnih enzima, koji pretvaraju alliin u allicin (sastojak koji je odgovoran za većinu ljekovitih svojstava češnjaka).
Da bi se oslobodila maksimalna količina allicina, ostavite zgnječeni ili narezani češnjak na  5 minuta prije nego što ga pojedete ili skuhate.
U većem unosu ove namirnice mogu vam pomoći kapsule ili tablete češnjaka.

Praktični savjeti



Alergija
Češnjak regulira rad imuniteta i sprečava upale izazvane alergijom. Pojačajte unos češnjaka 2 ili 3 tjedna prije početka sezonske alergije. Ako ga uzimate u kapsulama, preporučena doza za odrasle je 2-3 kapsule češnjaka dnevno.

Kašalj
Zbog svojih antibakterijskih svojstava, češnjak je odlično sredstvo protiv kašlja i  infekcija respiratornog trakta.

Dijabetes
Češnjak može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Preporučuje se uzimati 1-2 kapsule češnjaka dnevno tijekom dužeg vremena.

Kolesterol


Prema istraživanjima, 600-900 mg (2 kapsule) češnjaka dnevno mogu pomoći sniziti razinu kolesterola do 18%.

Visoki tlak
Istraživanja su potvrdila da su ljudi koji su uzimali 2-3 kapsule češnjaka dnevno tijekom 5 mjeseci, kontrolirali razinu tlaka sa istom uspješnošću što i ljudi koji su uzimali propisane lijekove. Preporučena količina je 600-900 mg češnjaka dnevno.
Zubobolja
Češnjak ima svojstva analgetika i anestetika,  zbog čega može pomoći kod zubobolje. Jednostavno stavite komadić zgnječenog češnjaka na bolni zub, da biste dobili trenutno olakšanje (ne zaboravite poslije otiči kod zubara!).

Bradavice
Zbog svojih antimikrobnih svojstava, bijeli luk je odlično sredstvo protiv bradavica i drugih kožnih problema:
1. Uzmite svježi češanj bijelog luka i odrežite vrh.
2. Nekoliko sekundi trljajte bradavicu sa odrezanom stranom češnjaka.
3. Ponovite to svaki dan, prije spavanja.
Ako osjetite iritaciju ili pečenje na koži, jednostavno operite to područje  vodom.

Koje su nuspojave uzimanja češnjaka?

Većina ljudi neće imati nikakvih nuspojava tokom konzumiranja ove namirnice. Češnjak se pokazao sigurnim čak kod trudnica i dojilja. Kod dojenja, bebe su rado pile mlijeko od majki, koje su konzumirale češnjak.
Ipak, postoji kategorija ljudi, koji su alergični na češnjak. Naravno, u ovom slučaju, konzumiranje češnjaka se ne preporučuje.
Kod ljudi sa osjetljivim želucem unos velikih količina češnjaka može uzrokovati žgaravicu i neugodan osjećaj u želucu.

U starom Rimu Plinije Stariji govorio je: “Nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući.“



Češnjak je svestrani lijek koji se pokazao odličnim u liječenju raznih tegoba i bolesti.
Dokazana su njegova znatna antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva.
Snažan je aktioksidans, djeluje protuupalno i odlično djeluje na imunitet.
Mnogi ga nazivaju najboljim prijateljem našeg krvotoka jer snizuje krvni tlak, čini krvne žile gipkijima (odličan protiv ateroskleroze), potiče rad crvenih krvnih zrnaca, potiče prokrvljenost i poboljšava protok krvi.


Svakodnevno konzumiranje češnjaka štiti od bolesti srca i nastanka moždanog udara, dobar je protiv šećerne bolesti jer regulira postotak glukoze u krvi.
Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno koriste češnjak imaju manji rizik od raznih kancerogenih oboljenja, pogotovo raka probavnog trakta.
Naime, češnjak je regulator crijevne flore, otklanja začepljenost (a time i mogućnost otrovanja), te potiče lučenje želučanih sokova i na taj način djeluje dezinfekcijski na crijeva.
Češnjak također štiti organizam od starenja.


Češnjak – odlična namirnica za hladne zimske dane



U periodu kada vladaju gripe i prehlade, češnjak će vas poštedjeti bolesti. Svakodnevno pojedite 2-3 režnja češnjaka. To će ojačati vaš imunitet te smanjiti mogućnost zaraze.
Nekoć su ljudi za vrijeme epidemija gripe istisnuli nekoliko režnjeva češnjaka i ostavili ih u prostoru, jer češnjak ne samo da ubija bakterije i viruse u organizmu, već djeluje na njih i u zraku.


Smrdljiva ruža



Ne čudi to da su ga u Grčkoj nazivali „smrdljivom ružom“, jer upravo je njegov miris jedan od glavnih razloga što mnogi izbjegavaju ovu ljekovitu biljku.
Ali nemojte izbjegavati njegovu konzumaciju i time užitak u brojnim dobrobitima jer postoje brojna rješenja kako možete prekriti njegov neugodan miris.
Nakon češnjaka dobro je žvakati listove mente ili peršina, popiti limunadu, žvakati klinčić ili par zrna kave, a možete pojesti i naribanu jabuku s dodatkom meda.

Prava je rijetkost da neka biljka ima toliko pozitivnih djelovanja na čovjekov organizam. Stoga budite svom tijelu pravi prijatelj i svakodnevno pojedite barem jedan režanj češnjaka!
Izvor: alternativa-za-vas

Primjedbe