Paradajz, koji zapravo nije povrće nego voće, vrlo je korisna namirnica.
Bogata je raznovrsnim nutrijentima i može se pripremiti na mnogo načina.
Zbog toga je neizostavan dio zdrave prehrane.
Paradajz je najviše poznat po visokom sadržaju likopena – antioksidanta neophodnog našem tijelu.
Borac protiv karcinoma i mnogih drugih bolesti
Likopen pomaže u borbi s kancerogenim stanicama i djelotvoran je kod mnogih drugih bolesti.
Ovaj snažan antioksidans štiti naše tijelo od slobodnih radikala i prijevremenog starenja.
Paradajz je prepun ovog važnog antioksidanta, koji mu daje raskošnu crvenu boju.
Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen, zbog toga potrebno ga je unositi s hranom.
Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen, zbog toga potrebno ga je unositi s hranom.
Iako ostalo voće i povrće sadrži ovaj važan sastojak, nijedno od njih se ne može pohvaliti tako visokom sadržajem likopena kao paradajz.
U znanstvenom svijetu provodi se sve više istraživanja ljekovitosti paradajza.
U znanstvenom svijetu provodi se sve više istraživanja ljekovitosti paradajza.
Konzumiranje paradajza donosi više dobrobiti za zdravlje nego što znanstvenici mogu opisati, bar za sada.
Istraživanja su potvrdila da paradajz može spriječiti ne samo rak, nego i bolesti srca i krvnih žila.
Istraživanja su potvrdila da paradajz može spriječiti ne samo rak, nego i bolesti srca i krvnih žila.
Uzimanje velikih doza likopena može spriječiti rak prostate, grlića maternice,
crijeva i mnogih drugih vrsta raka.
U provedenim eksperimentima likopen se ubrizgavao u već postojeće kulture raka, što je zaustavilo njihov daljnji rast. Ovo je snažan dokaz izvanrednih ljekovitih svojstva paradajza.
Samo 540 ml soka paradajza je dovoljno da bi organizam dobio visoku dozu likopena.
To znači da dnevno jedna čaša soka od rajčice može vam pomoći da ostanete u savršenom zdravlju cijeli vaš život.
Zanimljivo je da je paradajz zdrav ne samo u sirovom nego i kuhanom obliku, jer kod kuhanja iskoristivost likopena raste, a ne smanjuje se.
Iako je već bilo napravljeno dosta istraživanja u području djelovanja paradajza na zdravlje čovjeka, to je tek početak, jer znanstvenici shvaćaju da potpuni potencijal paradajza još nije razotkriven.
Zanimljivo je da je paradajz zdrav ne samo u sirovom nego i kuhanom obliku, jer kod kuhanja iskoristivost likopena raste, a ne smanjuje se.
Iako je već bilo napravljeno dosta istraživanja u području djelovanja paradajza na zdravlje čovjeka, to je tek početak, jer znanstvenici shvaćaju da potpuni potencijal paradajza još nije razotkriven.
Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica sposobna zaštiti čovjeka od najgorih bolesti.
Na tržištu možete pronaći toliko različitih proizvoda od paradajza da zaista nije teško osigurati dovoljan unos ove namirnice i iskusiti njezina izvanredna svojstva.
Umak od sirovog paradajza
U ovom receptu paradajz se ne kuha njego se ukiseli u svom soku, pomiješan sa svježim začinima, ekstra-djevičanskim maslinovim uljem i jabučnim octom.
Svježa, narezana na kockice mozarella upija divan okus ove mješavine.
Recept za 4 porcije:
- 700 g narezanog paradajza,
- 1/3 čaše friške mozarelle, narezane na male kockice
- 2 jušne žlice narezanih maslina
- 2 jušne žlice jabučnog octa
- 2 jušne žlice ekstra-djevičanskog maslinovog ulja
- 2 čajne žlice friškog bosiljka, sitno nasjeckanog
- 2 čajne žlice friške majorane, sitno nasjeckane
- ½ žličice soli
- friško mljeveni papar (po želji)
U zdjeli promiješajte paradajz, mozarellu, masline, ocat i ulje. Dodajte bosiljak, majoranu, sol i papar.
Pustite da odstoji desetak minuta, da bi paradajz pustio svoj sok.
Umak poslužite sa vrućom ili toplom paštom.
1 porcija prosječno sadrži:
Energetska vrijednost – 141 kcal
Masti – 10 g
Ugljikohidrati – 8g
Bjelančevine – 6g
Dijetalna vlakna – 3g
Vitamin C – 35% preporučene dnevne količine
Vitamin A – 30% preporučene dnevne količine
Zapečeni paradajz s parmezanom
Malo parmezana i maslinovog ulja pretvaraju zapečeni paradajz u idealan prilog uz glavno jelo. Možete od njega napraviti i međuobrok, tako da ga stavite između dvije šnite kruha.
Za 4 porcije:
- 4 velika paradajza, prerezana po pola
- ¼ čaše naribanog parmezana
- 1 čajna žlica nasjeckanog origana
- ¼ čajne žlice soli
- svježe mljeveni papar (po želji)
- 4 čajne žlice ekstra-djevičanskog maslinovog ulja
Zagrijte pećnicu na 230 C. Stavite paradajz odrezanom stranom gore na tepsiju. Posipajte paradajz sa parmezanom, soli, origanom i paprom, a zatim ga poškropite sa uljem. Pecite oko 15 minuta, dok paradajz ne postane mekan.
1 porcija prosječno sadrži:
Energetska vrijednost – 91 kcal
Masti – 6 g
Ugljikohidrati – 6g
Bjelančevine – 3g
Dijetalna vlakna – 2g
Natrij – 375 mg
Kalij – 363 mg
Paradajz juha sa špinatom
Ova juha je gotova za 15 minuta! Ako nemate friški bosiljak, možete ga zamijeniti suhim.
Recept za 4 porcije:
- 2 jušne žlice maslaca/ulja
- 1 glavica sitno narezanog crvenog luka
- 1 čajna žlica naribanog češnjaka
- 11/2 čaše mlijeka
- 1 L kvalitetne pasirane rajčice
- 1 jušna žlica smeđeg šećera
- 2 čaše narezanog špinata
- ¼ čaše sitno nasjeckanog bosiljka
- ½ čajne žlice soli
- ¼ čajne žlice friško mljevenog papra
- 1 jušna žlica naribanog Parmezana (po želji)
U velikoj tavi na umjerenoj vatri rastopite maslac. Dodajte luk i češnjak i pirjajte 3 minute. Dodajte mlijeko i kuhajte 2 minute, povremeno miješajući.
Dodajte paradajz i šećer. Dobro promiješajte, poklopite i ostavite da zakuha na jakoj vatri.
Smanjite vatru i kuhajte, poklopljeno, 5 minuta. Dodajte špinat, bosiljak, sol i papar i kuhajte na laganoj vatri bez poklopca još 2 minute, povremeno miješajući. Na kraju poškropite s parmezanom (po želji).
1 porcija prosječno sadrži:
Energetska vrijednost – 208 kcal
Masti – 8,5 g
Ugljikohidrati –30g
Bjelančevine –8g
Dijetalna vlakna –5g
Vitamin A – 61% preporučene dnevne količine
Vitamin C –42% preporučene dnevne količine
Željezo - 43% preporučene dnevne količine
Izvor: alternativa-za-vas
Primjedbe
Objavi komentar